Artikkelimme - VitalAbo2025-03-31T05:40:02+02:00Zend_Feed_Writerhttps://www.vitalabo.fi/VitalAbosuomi@vitalabo.comhttps://www.vitalabo.fi/2023-01-31T00:00:00+01:002023-01-31T00:00:00+01:00https://www.vitalabo.fi/info/magazin/medex-maailmanlaajuinen-suurlaehettilaesVitalAbosuomi@vitalabo.comhttps://www.vitalabo.fi/Slovenian mehiläiset: wieniläisestä hovista maailman
luonnonlähettiläiksi
Mehiläishoidolla on Sloveniassa vuosisatoja vanha perinne:
1700-luvulla slovenilainen Anton Janša oli
ensimmäinen mehiläishoidon opettaja Maria Theresan hovissa. Hänen
onnistuneita menetelmiään Itävalta-Unkarin Krainin alueelta
pidettiin vallankumouksellisina ja laukaisi todellisen
mehiläishoitobuumin.Krainer Biene: Talousmoottori ja maailmanlaajuinen
lähettiläs
Tietenkin ajan pyörä on muuttunut paljon sen jälkeen: maa, ihmiset,
ympäristö. Intohimo mehiläishoitoon on säilynyt suuren
mehiläistutkijan Jansan entisessä kodissa: Sloveniassa on eniten
mehiläishoitajia asukasta kohden Euroopassa. Siksi on loogista,
että aloite jo perustettuun kansainväliseen mehiläispäivään tuli
Sloveniasta. Vuodesta 2017 lähtien 20. toukokuuta on
vietetty kansainvälistä mehiläispäivänä eli Anton Jansan
syntymäpäivänä.Slovenialaisen mehiläishoitoperinteen, onnistuneesti vietyjen
mehiläistuotteiden ja lempeän mehiläismatkailun ansiosta
merkittävän krainin mehiläisen (Apis mellifera
carnica) ympärillä - joka tunnetaan myös nimellä Kärntenin,
Banater-mehiläinen tai Karpaattien mehiläinen - tietoisuus
mehiläisten merkityksestä ekosysteemillemme ja niiden
ekosysteemille ympäristömyrkkyjen aiheuttama uhka on
syventynyt.Perinteillä ja korkealla teknologialla parempaan
elämänlaatuun
Slovenialainen Medex on nyt markkinajohtaja
ravintolisien valmistuksessa mehiläistuotteista, kuten
kittivahasta, emoaineesta tai siitepölystä. Huippuluokan
laboratoriotekniikka muuttaa karniolalaisen mehiläisen arvokkaat
raaka-aineet ainutlaatuisiksi tuotteiksi: nestemäiset
kittivahavalmisteet ovat yrityksen lippulaiva, kuten
myös lasipullojen täyttö . Molemmat innovaatiot
pitävät ainesosat vakaina, kuluttaja voi luottaa parhaaseen
mahdolliseen laatuun.Kaikkia tuotteita voidaan käyttää myös kohdennetun
apiterapian tukemiseen . Tämä sisältää propolisin,
mehiläisilman, mehiläismyrkyn, mehiläisvahan ja hunajan
lääketieteellisen käytön - hellävaraisen tavan parantaa
elämänlaatua.Sitoutuminen mehiläisiin ja ihmisiin
Medex on jo tukenut Maailman mehiläispäivän aloitteentekijöitä.
Toinen tärkeä askel on nyt otettu: joulukuussa 2022 UNESCO
tunnusti sloveenien historiallisen
mehiläishoitoperinteenihmiskunnan
aineettomana kulttuuriperinnönä . Sloveniassa viljellään
tällä hetkellä noin 200 000 karniolalaista mehiläisyhdyskuntaa.
Painopiste on mehiläisten kontrolloidussa jalostuksessa, koska
länsimaisen mehiläisen (Apis mellifera) luonnossa esiintyvä alalaji
osoittaa erityisen hyviä ominaisuuksia, kuten lempeyttä,
erinomaista suuntautumiskykyä, säänkestävyyttä ja korkeaa
satoa.Mitä voit tehdä? Kuluttajana sinulla on
mahdollisuus tukea asiaa ostamalla tiettyjä tuotteita. Jos olet
kiinnostunut mehiläistuotteista, kuten hunajasta tai propolisista,
valitse sosiaalisesti ja kestävästi suuntautuneita
yrityksiä . Tällä tavalla edistät välillisesti esimerkiksi
mehiläisten suojelua ja tarpeellista tutkimusta.Mehiläinen on muuten yksi vanhimmista maatilan eläimistä: noin
15 000 vuoden ajan ihmiset ovat ylläpitäneet symbioottista suhdetta
ahkeraan lentäjään, joka joskus joutuu vierailemaan kahden
miljoonan kukan luona kilosta hunajaa. Riippumatta siitä, mistä
mehiläisen luonnonaarresta olet innostunut: Sen avulla saat aina
luonnolta rakastavan tervehdyksen, joka opettaa meitä
kunnioittamaan pienimpiäkin eläviä olentoja: Mehiläiset vastaavat
noin kolmanneksesta maailman ruokatuotannosta. Chapeau!2022-04-21T00:00:00+02:002022-04-21T00:00:00+02:00https://www.vitalabo.fi/info/magazin/kasvi-vai-elaeinproteiini-kumpi-on-parempiVitalAbosuomi@vitalabo.comhttps://www.vitalabo.fi/Proteiinit ovat tärkeitä makroravinteita, mutta kaikki
proteiinin lähteet ruoassa eivät ole samanarvoisia. On olemassa
kaksi pääproteiininlähderyhmää, joita ihmiset voivat käyttää. On
eläinproteiineja ja niitä, jotka ovat peräisin kasveista.
Eläinproteiinit ovat täydellisiä proteiineja. Tämä tarkoittaa, että
ne sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot, joita tarvitsemme
ruokavaliossamme. Kasviproteiinit puolestaan ovat usein
epätäydellisiä proteiinin lähteitä, eli ne eivät sisällä kaikkia
välttämättömiä aminohappoja. Mutta ne tarjoavat muita etuja, koska
eläinperäisiä aminohappoja sisältävä ruokavalio lisää
sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä.Mitä proteiini oikein on?Proteiinia on kaikkialla kehossa - lihaksissa, luissa, ihossa,
hiuksissa ja käytännössä kaikissa muissa kehon osissa tai
kudoksissa. Proteiini tuottaa entsyymejä, jotka käynnistävät monia
kemiallisia reaktioita, ja hemoglobiinia, joka kuljettaa happea
veressäsi.Kyse on aminohapoistaProteiinit koostuvat yli kahdestakymmenestä
perusrakennusaineesta, aminohapoista. Koska emme pysty varastoimaan
aminohappoja, kehomme valmistaa niitä kahdella eri tavalla: joko
itsestään tai muokkaamalla muita. Keho ei kuitenkaan pysty
tuottamaan yhdeksää aminohappoa, niin sanottuja välttämättömiä
aminohappoja. Ne on saatava ruoasta.Eläinproteiinit ovat täydellisiä proteiineja. Ne tarjoavat
kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa. Hyviä lähteitä tähän
ovat mm. munat, sianliha, siipikarja, naudanliha tai maitotuotteet.
On kuitenkin myös joitain kasviperäisiä täydellisiä lähteitä. Näitä
ovat kvinoa tai täyssoijatuotteet. Useimmat kasvilähteet ovat
kuitenkin epätäydellisiä. Ne eivät sisällä kaikkia yhdeksää
välttämätöntä aminohappoa. Koska jokainen kasvi sisältää kuitenkin
erilaisen koostumuksen näistä yhdeksästä aminohaposta, voit
yksinkertaisesti syödä erilaisia ruokia ja silti saada kaikki
yhdeksän.Kysymys on myös muista aineistaKun syömme proteiiniruokaa, syömme myös kaikkea, mikä liittyy
niihin: erilaisia rasvoja, kuituja, natriumia ja paljon muuta.
Juuri nämä ovat se ratkaiseva asia terveyden kannalta. Esimerkiksi
eläinproteiinia sisältävät ruoat sisältävät myös tyydyttyneitä
rasvahappoja, joilla on negatiivinen vaikutus sydän- ja
verisuonijärjestelmään, jos kulutamme niitä säännöllisesti liikaa.
Katsotaanpa tätä hieman tarkemmin:Kasviproteiinin edutSyömäsi proteiinin tyyppi voi olla tärkeämpää kuin sen määrä.
Kasvipohjainen proteiini sisältää monia ravintoaineita, kuituja ja
antioksidantteja, jotka voivat edistää yleistä terveyttä.
Kasvipohjaisen ruokavalion tunnettuja etuja ovat muun muassa
lisääntynyt suoja sydänsairauksia vastaan, vähentynyt syövän
ilmaantuvuus, pienempi liikalihavuuden riski ja pienempi
aivohalvauksen riski.Eläinproteiinin edutMutta eläinproteiinilla on myös terveysvaikutuksia. Ihmisillä,
jotka söivät enimmäkseen vähärasvaisia eläinproteiinin lähteitä,
kuten siipikarjaa ja kalaa, oli pienempi riski sairastua tyypin 2
diabetekseen, pienempi riski sairastua sydänsairauksiin ja pienempi
riski sairastua paksusuoli-, vatsa-, haima- ja eturauhassyöpään
verrattuna ihmisiin, jotka söivät paljon punaista lihaa.Kasvipohjaisen ruokavalion mahdollisia ongelmiaKasvipohjaisen ruokavalion etujen saamiseksi sinun on syötävä
monenlaisia terveellisiä kasviperäisiä ruokia. Kasvipohjainen
ruokavalio, joka sisältää runsaasti prosessoituja ruokia ja
lisättyä sokeria, ei tarjoa oikeita tai tarpeeksi ravintoaineita.
Ennen kaikkea on tärkeää varmistaa, että saat riittävästi sinkkiä,
B12-vitamiinia, proteiineja, kalsiumia ja D-vitamiinia, jos syöt
puhtaasti kasviperäistä ruokavaliota.Eläinproteiinin riskitTutkimukset osoittavat, että sekä käsittelemättömän että
prosessoidun punaisen lihan syöminen liittyy lyhyempään
elinikään.Proteiiniruoat ja planeettaAivan kuten eri elintarvikkeilla voi olla erilaisia vaikutuksia
terveyteemme, niillä on erilaisia vaikutuksia myös ympäristöön.
Maatalous on yksi suurimmista kasvihuonekaasujen aiheuttajista
maailmanlaajuisesti, mutta kaikki ruoka ei tuota samaa määrää
CO2:ta.Eläinperäisten elintarvikkeiden tuotanto aiheuttaa yleensä
enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin kasviperäisten
elintarvikkeiden tuotanto. Erityisesti maitotuotteet ja punainen
liha erottuvat joukosta suhteettoman suurilla vaikutuksilla. Tässä
esimerkki: 1 kg lammasta tuottaa viisi kertaa enemmän
kasvihuonekaasupäästöjä kuin 1 kg kanaa ja noin 30 kertaa enemmän
kuin 1 kg linssejä.Joten ympäristön kannalta on merkitystä syömmekö vähemmän
eläintuotteita vai emme.YhteenvetoTerveellisten proteiinilähteiden, kuten papujen, pähkinöiden,
kalan tai siipikarjan, syöminen punaisen ja prosessoidun lihan
sijaan voi vähentää riskiäsi sairastua erilaisiin sairauksiin, ja
tämä voi pidentää elinikää. Kyse on vähemmän siitä, millaista
proteiinia (kasvi- tai eläinproteiinia) syömme, vaan enemmän siitä,
mitä syömme myös proteiinin kanssa (tyydyttyneet/tyydyttymättömät
rasvahapot, vitamiinit...)2022-03-14T00:00:00+01:002022-03-14T00:00:00+01:00https://www.vitalabo.fi/info/magazin/ruokaoeljyopas-mikae-oeljy-sopii-mihinVitalAbosuomi@vitalabo.comhttps://www.vitalabo.fi/Lämmin vai kylmä ruoka - mitä öljyä voit käyttää mihin?Ruokaöljyillä on hyvin erilaisia ominaisuuksia ja makuja
riippuen tyypistä, laadusta ja valmistusprosessista. Tämä
tarkoittaa toisaalta, että kaikki öljyt eivät sovi jokaiseen
ruokaan, ja toisaalta pitää olla tarkkana, mitä öljyä käytät
lämpimien ruokien valmistukseen eli leivontaan, paistamiseen
jne.Kylmäpuristetut ja puhdistetut öljyt - mitä eroa niillä onKylmäpuristus tarkoittaa, että ytimet, hedelmät tai siemenet
puristetaan puhtaasti mekaanisesti. Näitä öljyjä kutsutaan myös
neitsytöljyiksi, eli luonnollisiksi. Tällä valmistusmenetelmällä
tuoksu ja maku sekä monet vitamiinit ja muut ainesosat säilyvät.
Kylmäpuristetut öljyt ovat intensiivisen tuoksuisia ja sopivat
täydellisesti salaatteihin. Neitsytöljyjen laatuvaatimukset ovat
erittäin korkeat, koska vain parhaat kasvit tuottavat parhaan maun.
Huono puoli on, että nämä öljyt eivät ole kovinkaan lämmönkestäviä.
Erittäin korkeissa lämpötiloissa maku ja ainesosat menetetään.
Joitakin öljyjä ei kannata lämmittää ollenkaan, esim.
pellavansiemenöljyä. Tämä voi aiheuttaa myrkyllisiä aineita.Raffinoidut öljyt ovat erittäin lämmönkestäviä, koska siemeniä
ja hedelmiä ei vain puristeta, vaan myös kuumennetaan korkeissa
lämpötiloissa. Sen jälkeen öljy on puhdistettava, eli jalostettava.
Tämän seurauksena raffinoidut öljyt ovat käytännössä mauttomia ja
hajuttomia ja sopivat täydellisesti kaikkien lämpimien ruokien
valmistukseen, joissa ei haluta öljyn vaikuttavan makuun, esim.
paistaessa. Raffinoidut öljyt ovat lämmönkestäviä noin 230
asteeseen asti. Raffinoiduissa öljyissä raaka-aineiden
laatuvaatimukset ovat alhaisemmat, koska öljyllä ei ole
valmistuksen jälkeen joka tapauksessa juuri mitään omaa makua.Rasvahapot ja savupiste määräävät käytönSe, mikä öljy sopii nyt kylmien ruokien valmistukseen ja mikä
myös leivontaan, friteeraukseen ja paistamiseen, määräytyy sen
sisältämien rasvahappojen ja savupisteen mukaan.Mitä suurempi tyydyttymättömien rasvahappojen pitoisuus on, sitä
vähemmän lämpöä öljy kestää. Mitä matalampi savupiste on, sitä
todennäköisemmin öljy savuaa paistamisen ja friteerauksen aikana.
Kylmäpuristetuilla ruokaöljyillä on alhaisempi savupiste kuin
samasta kasvilajista peräisin olevilla jalostetuilla öljyillä.
Esimerkiksi rapsiöljyn savupiste on kylmäpuristettuna 160-180 °C ja
raffinoituna yli 210 °C.Ovatko kylmäpuristetut ruokaöljyt terveellisempiä kuin
raffinoidut öljyt?Vaikka kylmäpuristetut öljyt sisältävät monia vitamiineja ja
muita ainesosia, rasvahappojen koostumus, joka muodostaa pääasiassa
öljyjen terveysarvon, on käytännössä sama yhden kasvilajikkeen
raffinoiduissa ja kylmäpuristetuissa öljyissä.Kuinka kauan ruokaöljyt säilyvät?Kun öljy on avattu, se tulee säilyttää viileässä, pimeässä ja
ilmatiiviissä paikassa, koska valo, lämpö ja happi nopeuttavat
öljyn pilaantumista. On parasta luottaa omiin aisteihinsa. Jos öljy
haisee tai maistuu eltaantuneelta, se on hävitettävä. Vaikka
eltaantunut öljy ei olekaan suoraan haitallista terveydelle, se
pilaa ruoan maun täysin.Yleensä avatut raffinoidut öljyt säilyvät noin 6-8 kuukautta,
kun taas kylmäpuristetut öljyt säilyvät noin kaksi kuukautta.Miten vanha ruokaöljy hävitetään oikein?Älä koskaan kaada vanhaa tai jäljellä olevaa ruokaöljyä
viemäriin. Koska rasva ei ole vesiliukoista, muodostuu
rasvakertymiä, jotka tukkivat viemäriputket ja aiheuttavat
miljoonien vahingot. Öljy on parempi hävittää sekajätteen mukana
(jos öljy on nestemäistä, esim. alkuperäisessä pakkauksessa tai
vanhassa kierrekorkillisessa hillopurkissa). Suuremmat
jäteöljymäärät voidaan toimittaa kierrätyskeskuksiin.Kerrataanpa siis lyhyesti:Yleensä kylmäpuristettuja öljyjä tulee käyttää kylmässä
ruoanlaitossa ja raffinoituja öljyjä kuumassa ruoanlaitossa. Mutta
on myös joitain kylmäpuristettuja öljyjä, jotka sopivat joissain
tapauksissa paistamiseen ja friteeraukseen.Säilytä ruokaöljyt pimeässä, ilmatiiviissä ja viileässä
paikassa.Jos hävität ruokaöljyn, tee se sekajätteen mukana astiassa - älä
koskaan kaada sitä viemäriin!2022-03-03T00:00:00+01:002022-03-03T00:00:00+01:00https://www.vitalabo.fi/info/magazin/uni-pitaeae-aivot-kunnossaVitalAbosuomi@vitalabo.comhttps://www.vitalabo.fi/Nykypäivän suoritusyhteiskunnassa uni nähdään usein haittana,
koska silloin olet vain tuottamaton. Neuvoja ajan tehokkaampaan
käyttöön löytyy kaikkialta, myös nukkumiseen. On ihmisiä, jotka
vannovat monivaiheisen unen nimiin ja ottavat sitten vain
kahdenkymmenen minuutin tehotorkut kolmen tunnin välein sen sijaan,
että he nukkuisivat kunnolla. Näin säästetty aika käytetään työhön
tai itsensä optimointiin. Mutta nyt on yhä enemmän todisteita
siitä, että uni ei ole vika, se on ominaisuus, joten meidän pitäisi
käsitellä sitä sellaisena.Ranskalais-brittiläisen epidemiologiryhmän uudessa tutkimuksessa
tarkasteltiin tietoja 7 959 brittiläiseltä virkamieheltä, jotka
osallistuivat Whitehall II -tutkimukseen vuosina 1985–2016. Siinä
viranomaisilta kysyttiin heidän nukkumistottumuksistaan kuusi
kertaa tutkimusjakson aikana. Koehenkilöistä, jotka olivat
tutkimuksen alussa 50-vuotiaita, 521:lle kehittyi dementia
tutkimuksen loppuun mennessä, ja keski-ikä oli 77 vuotta.Pitkällä aikavälillä dementiaan johtavat aivomuutokset (esim.
proteiinikertymät Alzheimerin taudissa) alkavat noin 15–20 vuotta
ennen tyypillisten dementiaoireiden, kuten muistiongelmien,
ilmaantumista. Koska tutkimuksen kesto oli 25 vuotta, kävi ilmi,
että unettomuus viidestä kymmeneen vuotta ennen dementiadiagnoosia
lisäsi dementiaa.Niillä 50-vuotiailla, jotka ilmoittivat nukkuvansa kuusi tuntia
tai vähemmän yössä, oli 30 prosenttia suurempi riski sairastua
dementiaan verrattuna niihin, jotka nukkuivat vähintään seitsemän
tuntia. Tämä luku saatiin, kun sosiodemografiset tekijät, kuten
alkoholin kulutus, tupakointi, liikalihavuus, ruokailutottumukset,
fyysinen aktiivisuus..., poistettiin. Tämä 30 prosenttia ei aluksi
kuulosta järkyttävän korkealta. Kuitenkin, kun huomioidaan kaikki
nämä epäterveelliset elämäntavat ja tekijät, riskitekijöiden
yhdistelmä voi olla paljon enemmän kuin tarpeeksi, jotta dementia
on tietyissä tapauksissa käytännössä varma.Lisäksi amerikkalainen tutkimus päätyi samanlaisiin
johtopäätöksiin. Viisi tuntia tai vähemmän yössä nukkumiseen
liittyi kaksi kertaa suurempi dementiariski.Miksi uni on niin tärkeää?Herää kysymys, miksi lyhyt unen kesto lisää dementian
kehittymisen todennäköisyyttä. Vastausta tähän ei vielä täysin
ymmärretä, mutta todennäköisin syy tällä hetkellä on se, että
kuonamateriaalien poistamisella on roolinsa. Koska aivot
tarvitsevat 20 prosenttia kehon energiasta, siellä on tietysti
päivän aikana paljon jätetuotteita, mm. Esim. proteiinijätteet,
kuolleet solut... Nämä aineet ovat myrkyllisiä hermosoluille ja ne
on poistettava säännöllisesti. Monille tuttu esimerkki on, kun
nukut tuskin ollenkaan tai vain hyvin vähän yössä. Silloin on suuri
todennäköisyys, että seuraavana päivänä sinulla on päänsärky. Syynä
tähän on se, että myrkkyjä ei voida poistaa tarpeeksi. Joten sillä,
mikä vaikuttaa jo yhden päivän jälkeen, voi olla paljon suurempia
negatiivisia vaikutuksia pitkällä aikavälillä, mukaan lukien
ajattelun ja muistin suorituskyvyn heikkeneminen. Vain jos nukumme
tarpeeksi, kuonat hävitetään tehokkaasti. Lisäksi nämä
jätteenpoistoprosessit aivoissa unen aikana toimivat huonommin
ikääntymisen myötä. Unenpuute voi siis saada tässä liikkeelle
noidankehän, sillä jo muutenkin huonosti toimivalla järjestelmällä
on silloin vielä vähemmän aikaa tehdä töitä.Hyvä uni - mutta miten?Elämme aikaa, jolloin hyvä uni on yhä harvinaisempaa. Yksi syy
on ruutuaika, joka lisääntyy jatkuvasti. Pohjimmiltaan hyvä
unihygienia on tärkeää. Mitä voit tehdä:lopeta näytön katsominen vähintään tuntia ennen
nukkumaanmenoaälä juo alkoholia illallavältä alkoholin käyttöä vähintään neljä, mutta mieluiten
kahdeksan tuntia ennen nukkumaanmenoamene nukkumaan aina samaan aikaanpimennä makuuhuone hyvinrentouduJos kärsit kaikista näistä toimenpiteistä huolimatta jatkuvasta
unihäiriöstä, on tärkeää kääntyä ammattilaisen tai lääkärin
puoleen, jotta ongelmaan saadaan selvyys ja syyt löytyvät.Tätä silmällä pitäen: toivotamme sinulle miellyttäviä, hyviä,
syviä ja ennen kaikkea pitkiä unia.2022-02-04T00:00:00+01:002022-02-04T00:00:00+01:00https://www.vitalabo.fi/info/magazin/6-rentoutustekniikkaa-stressin-vaehentaemiseksiVitalAbosuomi@vitalabo.comhttps://www.vitalabo.fi/Me kaikki kohtaamme stressaavia tilanteita elämämme aikana.
Niihin mahtuu niin pieniä murheita, kuten vaikkapa hermostuminen
liikenneruuhkissa, kuin myös vakavammat huolenaiheet, kuten rakkaan
ihmisen vakava sairastuminen. Olipa stressin syy mikä tahansa, se
lisää kehossamme hormonituotantoa. Sydän hakkaa, hengitys kiihtyy
ja lihakset jännittyvät.Stressireaktio on normaali, koska aivomme reagoivat uhkaavaan
tilanteeseen. Tarvitsimme tätä kykyä selviytyäksemme luonnossa.
Nykymaailmassa uhat liittyvät enää harvoin todelliseen
hengenvaaraan, vaan arjen haastavat tilanteet laukaisevat saman
reaktion kehossa.Kun maailma tuntuu pyörivän päivä päivältä nopeammin, tietovirta
kasvaa ja koronapandemia tuo meille jatkuvasti uusia haasteita,
altistumme yhä useammin stressille. Tuloksena voi olla krooninen
stressireaktio, jolla on monia haittavaikutuksia psyykkeelle ja
keholle, jos tilanteeseen ei puututa.Emme millään voi välttää kaikkia stressin lähteitä elämässämme,
eikä tämä ole edes tarpeellista. Mutta voimme kehittää
terveellisempiä tapoja kohdata ne. Säännöllisesti käytettynä
rentoutustekniikat voivat vähentää stressin oireita ja auttaa
parantamaan elämänlaatua.Mitä rentoutuminen on?Stressireaktion vastakohta on rentoutuminen. Se on syvä ja
rauhallinen tila, joka voidaan saavuttaa monin eri tavoin.
Säännöllisen harjoittelun avulla on mahdollista luoda rauhan lähde,
josta voi ammentaa aina tarvittaessa.Rentoutustekniikoiden edutRentoutumisharjoituksilla voi olla monia etuja, tässä muutama
esimerkki:sykkeen hidastuminenverenpaineen alentuminenhengitystiheyden hidastuminenruoansulatuksen parantaminennormaalin verensokeritason ylläpitäminenstressihormonien toiminnan vähentäminenverenkierron lisääntyminen tärkeissä lihaksissalihasjännitysten ja kroonisten kipujen väheneminenkeskittymiskyvyn ja mielialan paraneminenunen laadun paraneminenväsymyksen väheneminenvihan tunteen ja turhautumisen vähentyminenitseluottamuksen vahvistaminen ongelmien ratkaisemiseksiYleisiä rentoutustekniikoitaRentoutustekniikoista on monenlaista hyötyä niin akuutissa
stressitilanteessa, kuin myös ennaltaehkäisevästi ja niitä
kannattaa harjoitella säännöllisesti. Onneksi oppiminen on
helppoa.Esittelemme alla kuusi eri rentoutumistekniikkaa, jotka voivat
auttaa sinua vähentämään stressiä. Yleisesti ottaen
rentoutumisharjoituksissa on kyse huomion kiinnittämisestä johonkin
rauhoittavaan ja tietoisuuden lisäämiseen omasta kehosta. Se, minkä
tekniikan valitset, ei ole olennaista. Tärkeämpää on, että yrität
käyttää oppimaasi tekniikkaa säännöllisesti, saadaksesi siitä
suurimman mahdollisimman hyödyn.1. Keskity hengitykseenTämä yksinkertainen, mutta tehokas tekniikka koostuu pitkistä,
hitaista, ja syvistä hengityksistä (tunnetaan myös nimellä
vatsahengitys). Kun hengität, käännä ajatuksesi pikkuhljaa pois
häiritsevistä asioista ja tuntemuksista. Ihmisille, joilla on
hengitystä vaikeuttavia sairauksia, kuten hengityselinten
sairauksia tai sydämen vajaatoimintaa, tämä tekniikka ei ehkä ole
sopiva.2. Progressiivinen lihasten rentouttaminenTällä rentoutustekniikalla keskitytään kunkin lihasryhmän
jännittämiseen ja rentouttamiseen vuorollaan. Tämä voi auttaa sinua
huomaamaan eron jännittyneen ja rentoutuneen lihaksen välillä ja
opit kuuntelemaan kehoasi.Progressiivisessa lihasten rentouttamisessa aloitat
jännittämällä ensin varpaiden lihakset, jonka jälkeen annat niiden
rentoutua. Jatka vähitellen varpaista ylöspäin, aina niskaan ja
päähän asti. Voit myös aloittaa harjoituksen päästä ja kaulasta ja
jatkaa alas varpaisiin. Jännitä lihaksia noin viiden sekunnin ajan,
rentoudu sitten 30 sekuntia ja toista.3. Autogeeninen harjoitteluAutogeeninen harjoitus on berliiniläisen psykiatrin Johannes
Heinrich Schultzin 1900-luvulla kehittämä autosuggestioon perustuva
syvärentoutusmenetelmä. Tämä rentoutustekniikka käyttää sekä
visuaalisia kuvia että kehon tietoisuutta stressin
vähentämiseksi.Toistat mielessäsi sanoja tai mielikuvia, jotka auttavat sinua
rentoutumaan ja lievittämään lihasjännitystä. Voit esimerkiksi
kuvitella rauhallisen ympäristön, ja keskittyä sitten
kontrolloituun, rentouttavaan hengitykseen, hidastaa hengitystäsi
tai kuunnella kehon erilaisia fyysisiä tuntemuksia. Voit myös
rentouttaa tietoisesti kädet ja jalat yksi toisensa jälkeen.4. Mindfulness-meditaatioTämä harjoitus tehdään istualtaan. Ota hyvä asento, keskity
hengitykseesi ja kiinnitä huomiosi ainoastaan nykyhetkeen. Älä anna
ajatustesi harhailla menneisyyteen tai tulevaisuuden tapahtumiin.
Tämä meditaatiomuoto on tullut yhä suositummaksi viime vuosina.
Tutkimukset antavat viitteitä sille, että tekniikasta voi olla apua
ihmisille, jotka kärsivät ahdistuksesta, masennuksesta tai
kivuista.5. Jooga, Tai Chi ja QigongNämä kolme muinaista taidetta yhdistävät rytmisen hengityksen ja
sulavat liikesarjat. Näiden harjoitusten liikkeet vaativat
keskittymistä, joka voi auttaa hallitsemaan harhailevia ajatuksia.
Harjoitukset voivat myös parantaa notkeutta ja tasapainoa. Jos et
kuitenkaan ole urheilullinen, sinulla on terveysongelmia tai
sinulla on kivulias sairaus, nämä rentoutustekniikat saattavat olla
liian haastavia. Keskustele lääkärisi kanssa niiden sopivuudesta
juuri sinulle.6. VisualisointiTämän rentoutustekniikan avulla voit luoda mielikuvia, joiden
avulla lähdet mielikuvitusmatkalle rauhalliseen, rauhoittavaan
paikkaan tai tilanteeseen.Rentoutuaksesi visualisoinnin avulla, yritä aktivoida
mahdollisimman monta aistia, mukaan lukien haju-, näkö-, kuulo- ja
kosketusaistit. Jos esimerkiksi kuvittelet rentoutuvasi meren
rannalla, ajattele, miltä suolainen vesi tuoksuu ja maistuu, miltä
rantaan lyövien aaltojen ääni kuulostaa ja miten aurinko lämmittää
koko kehoasi.Sulje silmäsi, istu rauhalliseen paikkaan ja varmista, etteivät
vaatteesi kiristä ja keskity hengitykseen. Yritä keskittyä
nykyhetkeen ja ajattele positiivisia asioita.Rentoutumismenetelmät vaativat harjoitteluaKun opettelet rentoutustekniikoita, tulet tietoisemmaksi
lihasjännityksistä ja muista stressin tuntemuksista. Kun tiedät,
miltä stressireaktio kehossa tuntuu, voit tietoisesti pyrkiä
käyttämään rentoutustekniikkaa aina, kun tunnistat stressin
oireita. Tällä tavoin voit estää stressin karkaamisen käsistä.Muista, että rentoutustekniikat ovat taitolajeja. Kuten kaikki
taidot, myös kykysi rentoutua paranee harjoituksen myötä.Sen sijaan, että valitset vain yhden tekniikan, asiantuntijat
suosittelevat kokeilemaan useita menetelmiä nähdäksesi, mikä sopii
juuri sinulle parhaiten.Yritä harjoitella vähintään 20 minuuttia päivässä, mutta jopa
muutaman minuutin harjoitus voi auttaa. Mitä pidempään ja useammin
käytät näitä rentoutustekniikoita, sitä suuremman hyödyn niistä
saat.2021-12-07T00:00:00+01:002021-12-07T00:00:00+01:00https://www.vitalabo.fi/info/magazin/jouluiset-proteiinipirteloetVitalAbosuomi@vitalabo.comhttps://www.vitalabo.fi/Joulussa on tiettyä taikaa ja joulun aikaan kuuluvat
erottamattomasti tutut jouluruoat ja -juomat. Nyt onkin hyvä hetki
muokata vanhoja pirtelöreseptejä ja lisätä niihin ripaus joulun
tunnelmaa. Näitä proteiinipirtelöitä nauttimalla pääset
joulutunnelmaan heti treenien jälkeen. ;-)Munalikööri-proteiinipirtelöAinekset:240 ml munalikööriä120-180 ml makeuttamatonta mantelimaitoa (tai rasvatonta
maitoa)1 lusikallinen proteiinijauhetta1 tl kaneliaripaus muskottipähkinääVaniljaa vaniljatangostaLaita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita hyvin.Kurpitsa-proteiinipirtelöEnglanninkielisissä maissa kurpitsalla maustetut ruoat ja juomat
ovat erittäin suosittuja joulun aikaan. Tästä syntyi idea
kurpitsa-proteiinipirtelöön.Ainekset:350 ml mantelimaitoa (tai rasvatonta maitoa)⅓ kupillinen kurpitsasosetta1 lusikallinen proteiinijauhetta1 tl kaneliaVaniljaa vaniljatangostaKourallinen jääkuutioita halutessasiLaita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita hyvin.Piparkakun makuinen proteiinipirtelöAinekset:350 ml makeuttamatonta mantelimaitoa (tai rasvatonta
maitoa)1 lusikallinen proteiinijauhetta1 tl vaahterasiirappia1 tl kanelia1 tl jauhettua inkivääriä1 tl jauhettua neilikkaaripaus jauhettua muskottipähkinääLaita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita hyvin.Piristä talvisia treenipäiviäsi näillä herkullisilla jouluisilla
pirtelöillä.2021-11-02T00:00:00+01:002021-11-02T00:00:00+01:00https://www.vitalabo.fi/info/magazin/ehkaeise-sairauksia-tulehduksia-ehkaeisevillae-mausteillaVitalAbosuomi@vitalabo.comhttps://www.vitalabo.fi/Maailmassa on monia mausteita, ja jokainen maistuu herkulliselta
omalla tavallaan. Monet eivät kuitenkaan tiedä, että mausteiden
hyödyt eivät rajoitu makuun. Monet mausteet kehittävät elimistössä
vahvan tulehdusta ehkäisevän vaikutuksen, jolla voi olla
positiivinen pitkäaikainen vaikutus omaan terveyteen. Tosiasia on,
että tavallinen länsimainen ruokavalio sisältää monia
elintarvikkeita, jotka voivat laukaista mikrotulehduksen
elimistössä pitkällä aikavälillä. Tämän seurauksena tämä jatkuva
tulehdus edistää erilaisten sairauksien kehittymistä, mukaan lukien
sydän- ja verisuonisairauksia. Myös Alzheimerin tautia ja syöpää on
yhdistetty tulehdukseen.Käytä siis enemmän oikeita mausteita, ja tee itsellesi palvelus
maun sekä myös terveyden kannalta. Tässä on muutamia mausteita,
jotka ovat erityisen tehokkaita tulehduksen ehkäisyyn:KurkumaMauste, joka tulee aina esiin tulehdusta ehkäisevien ruokien
yhteydessä, on kurkuma. Ja täysin oikeutetusti, sillä sillä on
erittäin tehokkaita tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia. Jos et
pidä kurkuman hieman kitkerästä mausta, joka vaatii totuttelua,
voit silti käyttää curryjauhetta. Kurkuma on tärkein ainesosa
useimmissa currysekoituksissa, ja koska niitä on niin monia, löytyy
varmasti jotain makuusi sopiva.MustapippuriTämä klassinen mauste ei ole vain vakio jokaisessa keittiössä,
vaan myös hyvä tulehduksia vastaan. Piperiini on tästä vastuussa.
Se on aine, joka antaa pippurille sen tulisuuden. Piperiini estää
keskeistä tulehduksen säätelijää ja vaikuttaa
ruoansulatuskanavassa, ja sillä voi olla myös positiivinen vaikutus
esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymään.Tärkeää: Syö aina kurkumaa yhdessä mustapippurin kanssa.
Piperiini lisää kurkuman imeytymisnopeutta suolistossa, mikä lisää
huomattavasti kurkuman hyödyllisiä vaikutuksia.CayennenpippuriCayennepippuri ei ole muuta kuin kuivattua ja jauhettua chiliä.
Yhdiste, joka antaa chilille sen voimakkuuden, on kapsaisiini, joka
on myös yhdiste, jolla näyttää olevan tulehdusta ehkäiseviä
ominaisuuksia. Ilmeisesti kapsaisiini toimii tulehduksia vastaan
muuttamalla suolistobakteeriemme koostumusta.KaneliKaneli ei ole vain hyvä idea jouluna, sillä se estää erilaisten
tulehdusta ehkäisevien molekyylien toiminnan. On tärkeää, että
ostat aina Ceylonin kanelia. Vaikka tämä on hieman kalliimpaa kuin
yleisempi cassia-kaneli, sillä tämä sisältää suuria määriä
kumariinia. Tämä on maksalle myrkyllinen aine. Ceylonin kaneli sen
sijaan sisältää vain mitättömiä määriä kumariinia, minkä vuoksi
sitä pidetään vaarattomana.MuskottipähkinäMuskottipähkinä sisältää yhdisteitä, jotka estävät kehon
typpioksidin synteesiä, ja tämän uskotaan torjuvan tulehdusta.
Miten ja miksi tämä toimii, ei ole vielä tieteellisesti selvitetty.
Muskottipähkinää on tärkeää käyttää säästeliäästi maustettaessa,
sillä se sisältää myös aineita, jotka voivat aiheuttaa
hallusinaatioita ja olla myrkyllisiä suurina määrinä
nautittuna.Tätä silmällä pitäen toivotamme sinulle herkullisia aterioita
näillä mausteilla ja hyvää tunnetta siitä, että olet tehnyt jotain
oman hyvinvoinnin eteen samalla kun nautit.2021-09-08T00:00:00+02:002021-09-08T00:00:00+02:00https://www.vitalabo.fi/info/magazin/be-the-change-huippulaadukkaat-ravintolisaet-sveitsistaeVitalAbosuomi@vitalabo.comhttps://www.vitalabo.fi/BE THE CHANGE on sveitsiläinen yritys, jonka tavoitteena on
tarjota kaikille luonnollisia elintarvikkeita ja ravintolisiä. Syy
tähän on hyvin yksinkertainen: kaikki, mitä syömme, vaikuttaa
suoraan kehoomme, hyvinvointiimme ja sitä kautta elämänlaatuun.
Syöminen ja juominen on siis paljon muutakin kuin ravinteiden ja
energian tankkausta.BE THE CHANGEn tuotteet onkin kehitetty kehon biokemiallisia
prosesseja silmällä pitäen, minkä vuoksi ne ovat hyvin siedettyjä
ja niillä on korkea biosaatavuus. Tällä tavoin ne tukevat
terveellisiä elämäntapoja ja luovat perustan huippusuorituksille
niin arjessa kuin urheilussakin.Kestävän kehityksen mukainen tuotantoBE THE CHANGE -toimii myös kestävän kehityksen mukaisesti.
Yhtiölle luonnonvarojen harkittu käyttö ja ympäristön kunnioitus
ovat tärkeässä asemassa. Tuotteet ovat luonnonmukaisesti
valmistettuja.Kestävän kehityksen mukainen toiminta kattaa tuotteen koko
valmistus- ja toimitusprosessin. Painopiste on raaka-aineissa,
reilussa tuotannossa sekä ympäristöystävällisissä pakkauksissa.BE THE CHANGE kiinnittää myös huomiota sosiaaliseen ja
ekologiseen vastuuseen valmistusprosessin aikana.TuotteetBE THE CHANGE tarjoaa erilaisia ravintolisiä ternimaidosta,
vitamiineista ja proteiineista aina huippu-urheilijoille
suunnattuihin tuotteisiin. Tuotteet eivät kuitenkaan ole
nimenomaisesti suunnattu urheilijoille, vaan ihan kaikille.
Nykyinen arkipäivämme on muuttunut hyvin kiireiseksi ja kaikkien
vitamiinien, kivennäisaineiden ja vastaavien saanti on yhä
vaikeampaa. BE THE CHANGE -tuotteet tarjoavat hyvän keinon
täydentää omaa ruokavaliotasi.Yhtiölle on tärkeää, että jokainen ainesosa on huolella valittu
ja ettei tuotteissa käytetä keinotekoisia säilöntäaineita.
Korkealaatuiset raaka -aineet tulevat Sveitsistä ja ne ovat
mahdollisuuksien mukaan luomulaatuisia. Jopa pakkaus on
kompostoitavaa materiaalia!Siirry tästä BE THE CHANGE
-tuotevalikoimaamme.2021-08-27T00:00:00+02:002021-08-27T00:00:00+02:00https://www.vitalabo.fi/info/magazin/5-tapaa-palauttaa-suoliston-tasapaino-antibioottikuurin-jaelkeenVitalAbosuomi@vitalabo.comhttps://www.vitalabo.fi/Antibioottikuurit ovat toisinaan välttämättömiä, kun hoidetaan
bakteeri-infektioita. Antibiootit eivät kuitenkaan tuhoa ainoastaan
"huonoja" bakteereja, jotka ovat sairauden takana, vaan tuhoavat
myös monia hyviä ja tarpeellisia suolistobakteereja, jotka
tavallisesti vahvistavat immuunijärjestelmäämme ja tukevat mm.
ruoansulatusta. Vaikutus voi olla suurempi varsinkin silloin, jos
suolistofloora on jo valmiiksi heikentynyt yksipuolisen tai
epäterveellisen ruokavalion vuoksi.Toisinaan antibioottikuuri voi aiheuttaa ei-toivottuja
terveysvaikutuksia. Kuurin jälkeen voi esiintyä
ruoansulatusongelmia, huonosti nukuttuja öitä tai iho-ongelmia.
Myös vastustuskyky voi heikentyä. Jotta tällaiset
terveysvaikutukset jäisivät mahdollisimman lyhytkestoisiksi, sinun
kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin suolistoflooran
tasapainon palauttamiseksi:1. Syö keittoaKeitto (joka on keitetty luineen päivineen) sisältää erilaisia
ravintoaineita, kuten välttämättömiä aminohappoja ja mineraaleja.
Erityisesti glutamiini on hyödyllinen proteiini, sen on osoitettu
tukevan ruoansulatuskanavan toimintaa.2. Syö fermentoituja ruokiaFermentoidut elintarvikkeet sisältävät monia bakteereja, jotka
tukevat suoliston terveyttä. Kun syöt enemmän fermentoituja ruokia
antibioottihoidon jälkeen, palautat "hyvät" bakteerit suolistoosi.
Fermentoituja ruokia ovat mm. jogurtti, kombucha, kefiiri,
hapankaali, marinoidut vihannekset, miso, tempe, natto tai kimchi.
Kaikki nämä elintarvikkeet sisältävät aktiivisia bakteerikantoja,
jotka auttavat tasapainottamaan suolistoflooraa.3. RentouduOma mieliala ja stressitaso vaikuttavat terveyteesi enemmän kuin
arvaatkaan. On tutkittu, että stressi edistää "huonojen"
bakteerikantojen kasvua, mikä puolestaan vähentää suoliston
mikrobiomin monimuotoisuutta. Lisää siis säännöllisiä
rentoutumishetkiä ja -harjoituksia päiviisii.4. Syö enemmän kuituaRuoansulatuksen probioottiset bakteerit tarvitsevat oikeanlaista
ravintoa lisääntyäkseen. Suosi kuitupitoisia elintarvikkeita, kuten
omenia, artisokkaa, banaania, valkosipulia, purjoa, parsaa,
täysjyvätuotteita tai sipulia.5. Kokeile ravintolisiäAntibioottihoidon jälkeen voi kestää jonkin aikaa, kunnes
suolistofloora palautuu tasapainoon. Probioottinen ravintolisä,
jota voit käyttää edellä mainittujen keinojen lisäksi, voi
nopeuttaa tätä prosessia.Suolisto kuntoonEdellä mainittujen neuvojen avulla suoliston tasapainon pitäisi
palautua ilman sen suurempia ongelmia.2021-04-26T00:00:00+02:002021-04-26T00:00:00+02:00https://www.vitalabo.fi/info/magazin/mikroravintoaineet-naisilleVitalAbosuomi@vitalabo.comhttps://www.vitalabo.fi/Elämä on täynnä seikkailuja ja haasteita - ensimmäiset
kuukautisesi, kasvava vauvamasu tai muuttuvat haasteet työelämässä.
Jokaisella naisella on omat keinonsa hallita muuttuvia
elämäntilanteita. Yhteistä on kuitenkin halu pysyä terveenä.
Hivenaineiden tasapuolinen ja riittävä saanti osana terveellistä ja
tasapainoista ruokavaliota tarjoaa perustan hyvälle terveydelle.
Rauta, B-vitamiinit ja sinkki ovat hyödyllisiä arkipäivän
kumppaneita naisille.Rautaa energia-aineenvaihduntaanErityisesti kiireisinä päivinä, kun juokset tapaamisesta
toiseen, raudan merkitys korostuu. Rauta edistää
energia-aineenvaihduntaa ja se auttaa vähentämään väsymystä.
Erityisesti nuorten naisten olisi hyvä kiinnittää huomiota
rautatasapainoonsa, sillä he voivat menettää kuukautisvuodosta
johtuen jopa 40 mg rautaa kuukaudessa. Myös raskauden ja imetyksen
aikana raudan merkitys korostuu. Rauta edistää normaalia punaisten
verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista ja osallistuu solujen
jakautumisprosessiin. Tästä johtuen erityisesti raskaana olevien
naisten on hyvä varmistaa riittävä raudansaanti.B-vitamiineja hyville hermoilleTyön ja yksityiselämän yhdistäminen vaatii tämän tästä kovia
hermoja. B1-, B2-, B6- ja B12-vitamiineista voit saada tukea
haastavissa elämäntilanteissa. B-vitamiinit edistävät normaaleja
psykologisia toimintoja ja tämän lisäksi ne tukevat myös
energia-aineenvaihduntaa. Jos perheenlisäystä on suunnitteilla,
foolihappo (folaatti) on oiva ravintoainekumppani: tämä B-vitamiini
osallistuu mm. solujen jakautumisprosessiin ja edistää raskauden
aikaista kudosten kasvua. Sitä olisi hyvä käyttää jo ennen
raskauden alkua.Ehkäisypillerit kuluttavat B-vitamiinivarastoja: Jos
naiset käyttävät yhdistelmäehkäisyvalmisteita, riittävä
B-vitamiinin saanti kannattaa varmistaa. Hormonivalmisteiden
sisältämä estrogeeni saattaa sekoittaa ravinnetasapainon.Sinkkiä säteilevään ulkonäköönKiireinen elämäntyyyli saattaa saada kehon epätasapainoon ja
tämä voi näkyä myös ulospäin. Iho, hiukset tai kynnet paljastavat
nopeasti lisääntyneen stressin määrän. Sinkkiä pidetään arvokkaana
ravintolisänä mitä tulee ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointiin.
Lisäksi tämä monipuolinen hivenaine edistää immuunijärjestelmän
normaalia toimintaa, sekä happo-emäs-aineenvaihduntaa.Hivenaineita vaihdevuosiinVaihdevuodet voivat pistää monien naisten elämän ylösalaisin.
Noin 45-vuotiaana naisen keho muuttuu ja samalla tiettyjen
hivenaineiden yksilöllinen tarve saattaa muuttua. B1-, B2- ja
B6-vitamiinit sekä magnesium luovat yhdessä vahvan perustan
terveelle psyykkeelle ja auttavat sinua pysymään tyynenä
vaihdevuosien myllerryksessä. B6-vitamiini on hyvä paitsi hermoston
toiminnalle, se edistää myös hormonitoiminnan säätelyä.
Isoflavonoideja, humalaa ja lignaania käytetään usein tuotteissa,
jotka on räätälöity erityisesti vaihdevuosi-ikäisten naisten
tarpeisiin.Pure Encapsulations® -tuotevinkit naisten terveyden
vahvistamiseksiPure Encapsulations® on tuottanut korkealaatuisia ravintolisiä
noin 30 vuoden ajan ja on ihanteellinen kumppani naisille, jotka
eivät halua tinkiä terveydestään:Rauta
yhdistelmävalmiste tarjoaa ylimääräisen annoksen
energiaaIho-hiukset-kynnet
yhdistää ravintoaineet sisältä kumpuavaan kauneuteenB-Complex
tarjoaa energisyyttä ja hyviä hermojaKarpalo
D-mannoosi on ihanteellinen naisilleRaskausajan
ravintolisä yhdistää tärkeät hivenaineet äidille ja
lapselle